GEOURB Group je tokom ove godine obavio geodetska merenja na velikom broju zgrada, poslovnih objekata i industrijskih postrojenja koristeći različite tehnike geodetskog merenja.

Ljudi često postavljaju pitanja prednosti koje daje 3D lasersko skeniranje zemljišta i objekata u odnosu na klasične metode koje su se ranije primenjivale. Kada je potrebno izvršiti geodetko merenje složenih arhitektonskih objekata, kao što su istorijske zgrade na više spratova ili velikih industrijskih pogona, najčešće se koriste prednosti 3D laserskog skeniranja.

3D lasersko skeniranje je, kao što smo ranije navodili, pogodno za ovako kompleksne objekte sa velikim brojem detalja. Tu dolazi do svog potpunog izražaja, pružajući precizne i tačne podatke.

Direktno merenje sa portabl uređajima

Geodetsko merenje se vrši merenjem dužine i širine predmetne prostorije, udaljenosti od ivice sobe do vrata, visine od poda do plafona itd. Zgrada je geometrijski podeljena na različite sobe i prostorije koje je čine,a koje su međusobno povezane. Veza između tih prostorija vrši se povezivanjem zajedničkih elemenata, to su najčešće vrata ili prolazi između različitih zona datog objekta. U ovoj vrsti merenja vodi se računa i o debljini zidova zgrade, jer je svaka mera bitna za dalji uspeh projekta. Ovaj način merenja je najjeftiniji, jer ne zahteva nikakve investicije za kupovinu laserskog aparata. Sa druge strane je i najmanje precizan i pogodan je samo kada se vrši geodetsko merenje jednostavnih malih i srednjih objekata.

Topografsko merenje

Ova vrsta geodetskog merenja je pogodna ako je potrebno da se izmeri kompleks nekretnina i kompleksnijih oblasti sa više nivoa. Istraživanje se vrši u dve faze: topografsko merenje i direktno merenje. U prvoj fazi geometri mere položaj velikog broja značajnih tačaka kao što su temelj zgrade ili noseći stubovi i to sa velikom tačnošću. Te mere koriste kako bi mogli povezati različite oblasti merene direktnom metodom.

U sledećem koraku topografsko merenje će biti integrisano sa direktnim merenjem. Geometrija različitih oblasti će se meriti bez potrebe da se obrati pažnja na to kako će oni biti povezani, a za njihovo globalno pozicioniranje geodeta će koristiti topografski pregled. Ovaj metod zahteva početna ulaganja za kupovinu topografske stanice, čije korišćenje omogućava da se dobije tačnost i preciznost izmerenih objekata.

3D lasersko skeniranje

3d lasersko skeniranje

GEOURB Group, kada se je u pitanju geodetsko merenje zemljišta i objekata, najviše poverenja poklanja 3D laserskom skeniranju. U predhodnim blogovima smo već spominjali da se samo na ovaj način dobijaju najprecizniji podaci kada su u pitanju nepristupačne, složene oblasti sa velikim brojem detalja. Korišćenje ove tehnologije zahteva veću finansijsku investiciju, ali samo sa 3D laserskim skenerom dobijamo prednost što se tačnosti tiče, u odnosu na predhodne dve tehnike.

Dakle da rezimiramo:

Vreme 3D laserkog skeniranja je 10 puta brže u odnosu na klasično geodetsko merenje.

Tačnost prikupljenih podataka je daleko veća i skaraćuje se vreme trajanja projekta.

Koristi se manji broj resursa u fazi prikupljanja podataka, troškovi projekta su manji a produktivnost preduzeća, koje projekat vodi, daleko veća.

3D laserso skeniranje, u odnosu na 2D, ima tu prednost da je detektovani objekat predstaljen na inovativniji i precizniji način.

GEOURB Group sa najnovijim 3D laserskim skenerom i timom obučenih profesionalaca pruža usluge koje geodetsko merenje diže na viši nivo, a vama pomaže da po povoljnim cenama i ubrzanim postupkom dođete do kvalitetnih projekata.